Adventskalender 2022

1 December 2022 Oskar

Oskar ledde ut hästen i snön, han gjorde det på morgonen då solen var långt från himmelen, så långt att solljuset inte nådde lagårdsbacken.  Hade det gjort det, så hade en blå skugga dallrat över snön, så blå som det bara blir då morgonluften är kall, riktigt kall. Egentligen visste han inte varför han drog ut  hästakraken i ottan men något hade talat till honom  och han hade vaknat av att han oroligt vred sig i sängen. Han var förbryllad av att adventstakens första ljus brann då han kom ut i köket, som att någon hälsade honom välkommen i hans egna kök.
Utan kaffet och utan den saltade sillen på ett grovt bröd, drog han sig ut till Hästakraken, som bara förvånat tittade på honom . Hästakraken tillhörde de hästar som sov  sina tre timmar liggande, han fnös då han förstod att han måste resa på sig. Men även Hästakraken kände oro i kroppen han ville iväg, men vart det visste han inte.  När Oskar fått på honom skaklarna och satt sig tillrätta i vargskinnspälsen bar det iväg, inte fort, men absolut inte sakta.
Oskar kände att någon satt bredvid honom, men ingen kändes då han stötte med armbågen åt det hållet. Oskar var stor och stark, mycket stor och stark men visst kände han lite obehag. Hästakraken tog inte order av tömmarna och det spelade ingen roll, för Oskar hade inte en aning om vart han skulle men han märkte att det bar iväg längs vägen mot Grumlan. Vad skulle de till sjön och göra, vad skulle Hästakraken dit för.
Isen låg tjock och blytung över vattnet så det var ingen risk, Oskar blev inte orolig för den saken. Värre var att det stod en väl påbyltad figur vid strandkanten vem kunde det vara. Hästakraken stannade utan kommando vid  figuren. Ett ljust ansikte dök upp under luvan på filtkappan, han kände igen henne direkt, det var Beata från Östanå, ingen annan. Va gör i ute så hära dags, spörjde han. Jag vet inte ja, svarade Beata, men ja vesste att nöen sulle komma förbi. Kliv då upp på bocken, men sätt sig på andra sidan för här är fullt, dä setter nåt som är mig obegripligt här breve. Forts…..

2 December 2022 Beata

Med ett ryck vaknade Beata, först trodde hon att det var pigan Lydia, som hon låg skav med i kammarens utdragssoffa, som hade sparkat henne igen, men så var det inte, inte denna gången. Det kröp i hela kroppen och det körde i magen. Var hon med barn? Var det första hon tänkte, men hon slog fort bort tanken, inte blir en med barn för att man kysst granndrängen, inte då.Greta hade glömt att släcka ljuset i staken, för det stod och brann i västanfönstret, men hon brydde sig inte för från fönstret såg hon ut över Grumlan, dit skall du gå drog något inom henne. När hon stängde dörren till kammaren, såg hon att Lydia oroligt snurrade på sig. Varför visste hon inte men påklädd ute i den djupa snön, bar stegen henne lätt ner mot sjön. Det var konstigt. Inte länge stod hon fast vid isens kant förrän en hästkrake med kärra dök upp. Hon kände igen Oskar direkt, han var den ende med vargskinnspäls i hela bygden. Oron försvann ur kroppen då hon steg upp på kuskbocken. Hästakraken rörde sig inte framåt ett enda steg men han frustade i samma ögonblick som de hörde Lydia ropa. Vänta på me, ja sa mä.Forts……

3 December 2022 Lydia

Forts från gårdagen….
Lydia plumsade lätt genom snön fram till kärran och satte sig upp och tillrätta bakom kuskbocken. Hon lutade huvudet  mot Oskars rygg och hans päls värmde hennes kind. Hon lät benen dingla över kärrkanten. Lydia hade vaknat med ett ryck, som om hon försovit sig, då Beata stängde kammardörren bakom sig och skenet från ett brinnande adventsljus försvann ur hennes ögonvrå. Lydia var ”Kvinnan från Lydia” hon hette så för att hennes mor var säker på att drängen hon vänslats med, var från Turkiet, en vandringsman. Lydia föddes mörk om håret och med ett gyllene skinn, som vore det så. Först hade prästen inte godkänt hennes mors namn oäktingen, det var Muslimsk visste prästen att berätta, men när storbonden bar fram henne vid dopet då gick det för sig. Inte en dag hade storbonden och stormora behandlat henne eller hennes mor illa. Hon var nöjd i livet.
Men som kroppen var nu, det hade den aldrig varit, hon förstod inte varför hon skyndat efter i Beatas fotspår ner mot sjön men ron infann sig i samma ögonblick som hon satte sig tillrätta.
Hästakraken drog vidare rakt mot den frusna åafåran ut mot Norrsjön, skulle det bära tänkte Oskar men hästakraken tycktes säker på sin sak. Han styrde upp mot vägen vid järnvägsbron och stannade till ett tag. Från bron ropade ett fruntimmer ”Ja kömmer!” Det var Barbro; kärringen i Märrhagen som skyndade fram. Vart ska ho tänkte Oskar, trots att han själv inte visste vart han skulle. Morgonen gnistrade nu stjärnklart.
Forts imorgon…..

4 December 2022 Barbro andra söndagen.

Forts från gårdagen….
Vad är gubben uppe och yrar med i denna tidiga morgon, tänkte Barbro, när två adventsljus tändes i köket. Men det var inte det och det var inte han som väckt henne. Gubben sov tungt i utdragssoffan bredvid henne. Hon klev över kanten och började klä sig. Ingen tanke for i huvudet annat än ut och bort. Snart stod hon, fattiglappen i för tunna kläder i för stora trätofflor utanför köksdörren. Fötterna bar henne ut mot vägen och bort mot åbron. Stegen är lätta att gå, tänkte hon då hon stegade fram i snön, det var då märkvärdigt på riktigt. Vad är det som drar, vart ska du kärring tänkte hon. Inte frös hon så mycket heller. trots att det var bitande blått ute.
Vägen var i uselt skick, så hennes steg styrde henne upp på den av sexan plogade järnvägen, hon förstod inte hur lätt hon kom över vallen, hon förstod ingenting, men var nöjd med det. Hon stannade till vid  änden av järnvägsbron men strax såg och hörde hon en hästakrake  som frustande drog upp mot vägen. ”Ja kömmer!” ropade hon. Snart satt hon bredvid Lydia på kärran och visste fortfarande inte vart hon skulle men bra var det.
Hästakraken skyndade vägen fram mot Hjältarydsvägen  mot Madhagen, det spårade och slängde då det gick raskt. Vid Madhagen stannade kraken och frustade högt. Plötsligt skyndade Gubben Sven sig runt knuten på dasset som var närmast vägen och lätt att tömma. Käppen var mer i luften än stöd på marken, för snön var för djup för käppen men fötterna bar på snön. ”Vänta jag kommer” ropade han.
Forts imorgon ……

5 December 2022 Sven

Forts från gårdagen….
Han var stolt över Madhagen, Sven, hade i stort sett byggt allt själv. Lagårn var ekplankad och skulle komma att stå i många år det visste han. Vartenda spikhål hade han fått borra och smörja för att få in trekantspiken, varje takspån var spikat och innan dess hyvlat på lånehyvel. Boningshuset var halva arbetet att få till mot lagårn. Han var seg och arbetsvillig och nu en seg gubbe med fårat ansikte.
Hans mor hade sagt att hans namn betydde ”ynglingen” det fick vara hur det ville med det nu.  Mor var borta och ynglingen hade som sagt blivit seg gubbe. Men något sa gubben att denna arla morgon skulle han upp och ut, på Husqvarna spisen i köket stod två adventljus tända, det lös upp hela köket och farstun. Inte hade han tänt sådana ljus inte och ensam var han i huset sedan kärringen gick bort.
Med Raggsockar i Wellingtonen och käppen i handen rundade han snart dasset ute vid vägen, det bar ner i diket för där stod en hästakrake med folk på, han kände igen allihop. Så snart gubben satt sig, drog hästakraken framåt igen. Det gick inte många steg framåt, för där vid kanten stod Nikolaus från Nässja. Påven kallad.
Forts imorgon….

6 December 2022 Nikolaus

Forts från gårdagen….
Påven snubblade till, på spåret till Sävsjö, då han skulle över där. Aldrig någonsin gick någon där, för det var djupa och blöta diken kring banvallen, men det gick lätt ändå för dikena var frusna och fyllda med hård plogsnö från tåget. Det var svart ute, kunde han se och han förstod att det var mitt i natten, vad skulle han ut och göra?  Hemma i drängkammaren hade han vaknat av två klara stearinljus,  det förstod han inte, för han fick inte ha ljus i kammaren för bonden; det var för dyrt tyckte han och det fanns inget att se för den sakens skull. Det var första gången på hela hösten som han såg sina kläder när han klädde sig, de låg i en fin hög, annars var det ogörligt att hitta, hade han lärt sig. Ullstället hade inte lämnat hans kropp på ett par månader och inte sockarna heller. Det gällde att passa sig när kliandet upphört och varmt var det. Han drogs på något sätt  ut ur drängkammaren och trots den svarta natten hittade han väl ut till vägen även om han snubblade ibland. Fötterna som nu var nerkörda i trätofflorna hittade sin väg.
Väl ute vid vägen stod en hästakrake med vagn och väntade, han såg att det var Oskars och han såg folk på vagnen. Längst bak satte han sig och kraken drog iväg, men länge blev inte resan, bara en bit, för där stod grannens piga Angelika, det fruntimret kände han väl till, de var lite betuttade i varandra, tyckte han allt.
Forts imorgon….

7 December 2022 Angelika

Forts från gårdagen….
Angelika; som en ängel lik, så är det, hade hennes mor sagt, du är änglalik, och det var hon också både ljus, vän och vacker. Hon var född i torpet Nyholm dit hon och hennes mor fått flytta sedan faren supit ihjäl sig. Hennes mor hade arbete i staden som bageribiträde och själv var hon piga på Blomsholm strax bredvid. Hela natten, tyckte hon, hade hon sovit oroligt. Påven, drängen i granngården hade blivit alltmer efterhängsen och inte ville hon det, hon var rädd att han skulle fria. Hennes mor hade fått lova att inte gå med på sådant giftermål.
När hon vaknade till var det ljust i rummet, två ljus stod och brann i fönstret, det förstod hon inte, för inte hade de sådana ljus inte. Hon såg att det var dyra kyrkljus dem kände hon igen från kyrkans altare. I kyrkan fanns det en friare av bättre format, prästen Amunds son, hon tyckte nog att de var kära i varandra, att det var så från hans sida också. Dessutom sprang prästen själv lite för mycket hemma hos hennes mor också, änkling som han var. Kanske hade han lämnat ett par ljus, men varför brann de och varför så klart?
Det var något hon hade i tankarna då hon kom till sans, då var hon redan vid Hällingevägen och hon såg en vagn förspänd av en krake, det satt folk, känt folk på vagnen, längst bak satt Nikolaus sitsen bredvid honom höll hon sig undan och satte sig istället bakom kuskbänken på andra sidan. Det satt två på bänken men de satt så knölat att det verkade som tre.
På väg upp mot backen var det besvärligt för kraken och ändå stannade han mitt i som väntade han på någon. Ur mörkret kom den alltid sjungande och leende  Virginia från Tattartorpet.
Forts imorgon……..

8 December 2022 Virginia

Forts från gårdagen….
Jungfru var hon då inte även om hon hette så, Virginia. Fem ungar hade hon och ingen hade tagit på sig faderskapet, fast det fanns många att välja på. Oäktingar sa prästen, men det sa inte Virginia som älskade sina barn över allt annat. De var då inte oäkta, inte mer oäkta än prästens son, den som han skröt så med. Var kom de två ljusen ifrån, var hennes tanke då hon vaknade till dem, varifrån.
Hon var påklädd redan när hon vaknade,  för det var ont om torr ved så det blev kallt i torpet, även om det var litet. Ungarna låg huller om buller i utdragssoffan och hon lät dem sova, för hon kände att hon skulle bort en stund men också kände hon att de klarade sig. Hennes humör var alltid bra och hon bar mest på urringade klänningar och oskyldiga  enkla tankar, det var hennes sätt. Hon hade sjungit sig fram i livet och tyckte att hon var lycklig, trots allt elände. Virginia var en fri själ och levde sitt liv utan att döma sig själv eller andra. Hon var faktiskt en god människa men inte välkommen i kyrkan.
Det var ett stycke att gå ut till Hällingevägen konstigt var att då hon passerade myren, så var det inte kallare, som det brukade vara. Bra kängor hade hon i vart fall och barnen med, skomakardrängen hälsade ofta på liksom mäster själv de var vänliga själar men lite rädda som de flesta, de kom smygande från Norget hållet. Godsägaren i Hällinge däremot, han red ända till dörren, han blygdes inte. Han var dessutom far till den lilla och betalade  för det. En bra karl tyckte Virginia, även om han kallades okänd.
Kraken stod och väntade på henne och hon hoppade upp på kärran bredvid sin motsats Angelika, men på något sätt kom de alltid överens och trivdes ihop. Bums hon satt sig så drog kraken, nu bar det av ända upp till Backen, det lite större torpet. Utanför stod Anna, dottern i huset, hon stod som om hon väntade.
Forts imorgon….

9 December 2022 Anna

Forts från gårdagen….
Anna var dotter på Backen, men det ville hon inte vara, det var ett oändligt slit och aldrig dög hon till. Hade hon haft så mycket som en egen riksdaler hade hon rymt hemifrån, en enda hade räckt. Två år till sedan var hon myndig då behövdes ingen gåva till prästen för att få ett flyttbetyg, då skulle hon Betesåka till Skåne och aldrig mer komma hem. Det hjälpte inte att Joakim i Vetlanda,  kysste henne så fort han kom åt och ville gifta sig med henne. Joakims kyssar var inte som andras och hon förstod nu att hon bar på en unge, det visste Virginia att berätta för henne. Hon förstod sånt, men trodde inte på det där med bara kyssar. Men det spelade ingen roll ungen skulle få följa med till de Skånska betesfälten, sen fick det bli annat men inte hem. Aldrig mer hem. Aldrig att hon skulle gifta sig heller ingen karl, vackert snäll eller inte, skulle få domdera med henne.
Som vanligt hade hon gått till vila som sist i huset, fått sitta uppe och elda till spöktimmen men rädd för skuggorna eller trollen i dem var hon inte, bara för far och mor sin var hon rädd. Vaxljuset släckte hon ordentligt vid sängdags, det visste hon, annars hade det blivit ris, så det var med förvåning hon vaknade upp till att två ljus lös klart i hennes lilla kammare. Vad var detta? Men hon klädde sig fullt tog kängorna på och smög ut i natten vid vägkanten stannade hon. Neråt vägen hörde hon en hästakrake som frustade som vore lasset tungt. När vagnen stannade framför henne gick hon utan att tänka runt kraken och satte sig bredvid Angelika som hjälpte henne tillrätta.
När Anna satt sig, bar hästakraken iväg igen, nu bar det nedåt mot Hällinge. Vid kvarnvägen stannade Kraken, det kom någon springande från Kvarnhållet, med håret slängandes i den kalla morgonen och i ansiktet ett par glittrande ögon blå. Det var Malena från Kvarnen som kom.
Forts imorgon…..

10 December 2022 Malena

Forts från gårdagen….
Malena var också en sån, en sån som alltid log och alltid välkomnade det livet bjöd. Hon var gift med Mjölnare Frans och de hade två ungar. Gott om mjölmat hade de också och Säteriet höll med ved. Hon var glad och inget fanns att klaga på. Gubben Frans hade varit ute halva natten och hackat is, rännan till hjulet fick inte frysa till ännu. Det blev alltid en del att mala till Jul både grovt och fint. När han inte malde formade han lera som han tagit uppe på åsen på andra sidan näset. Det var den bästa leran i bygden sa han och han hade blivit lite känd för sina bra lerstenar. Det gjorde inget om de frös, för till Midsommar hade de tinat och torkat ut, frösen sten höll en högre kvalité, det var som om de mognade, det var vad han sa.
Malena hade sovit gott hela natten, ingen unge hade stört henne, men nu vaknade hon av att det var ljust i stugan, för ljust, På köksbordet stod en stake hon inte kände igen och på en stol satt gubben och värmde sina nästan förfrusna händer vid två ljus. Hon klädde sig i kammaren och gick ut i köket. Det var som om gubben inte såg henne, nej det gjorde han inte, men han gned sina händer varma, hon la ett par vedträn i spisen åt han, tog på sig ytterkläderna och gick ut. Plötsligt fick hon bråttom i bena som om hon trodde att hon inte hann. Hon såg vagnen och förstod att det var den hon skulle med. Det var fullt med folk på hennes sida, så hon skyndade runt och hittade en plats.
Många meter till gick inte kraken framåt, bara  fram till skälet mot Näsby. Ett par tre figurer kom gående från lia. Först kom Smen, Daniel, i sina svarta läderstövlar.
Forts imorgon….

11 December 2022 Daniel

Forts från gårdagen….
Smen som han kallades Daniel, var namnad av sin mor, som av prästen fått lära att Daniel betydde ”Den som Gud dömer” en devis som han var tvungen att förhålla sig till och fann mycken tröst i. Smen bodde i Smebostaden tillsammans med Smedrängen  Karl eller ”Den frie” som hans mor tagit reda på och Smens  mor Karin. Innan hon gifte sig med Ladugårdsfömannen i Vallsjön bodde också hans syster där.
Smens mor hade sina aningar eller rättare, hon visste, vilket syndigt liv pojkarna levde. Varje dag var en rädsla att någon skulle förstå, att någon skulle komma in i torpet och se. Pojken hade smitt ett vackert och starkt lås, själv hade hon sett till att det var bra gardiner utan att bli för mörkt. Den ende utanför som visste var Godsägaren, men han var inget att oroas för, han var mer än frisinnad och hade inget ihop med Gud. Dessutom visste han att en bättre Smed till alla hästarna det fanns inte och dessutom smidde han både betsel och sporrar och alla andra järn som behövdes. Det gick inte för sig att bli av med en sån karl.
Smens far hade försvunnit på Hultsfreds Hed för 15 år sedan och ingen hade sett han sedan dess, nog var det så att sonen var en besvikelse fast stor och rejäl. Han ville  inte fostra en sån, som han kallade honom inför hans mor men mor såg bara sin stora kärlek i sonen.
Både Karl och hans mor sov djupt trots att det lös så starkt av tre adventsljus i en stake ute i köket. Hans kropp var full av oro när han drog på sig stövlarna och gick lia ner. Visst var det en hästakrake med nästan full vagn som stod där vid kanten och väntade på honom, han satte sig upp på avigsidan bredvid Malena som log och tog hans hand till hjälp.
Hästkraken rörde sig inte och det var gott nog för efter Smen kom Aleks från Månstorp nån kilometer upp i lia.
Forts imorgon…

12 December 2022 Aleks

Forts från gårdagen…. Blev lite fel igår på Facebook
Ljuset från springan i dörren ut till köket irriterade Aleks så pass att han vaknade. Vem hade glömt ljuset? Var någon uppstigen? Nej, det var bara tre märkliga adventsljus som lös i köket. Så snart han satte sockorna på andra sidan tröskeln till köket, visste han vart han skulle. Han skulle ut, han skulle ner mot godset. Han klädde sig i tystnad och smög ut.
Aleks var inte vem som helst,  han var den i trakten som kunde Guds ord, så pass att han predikat både i Vetlanda, Nävelsjö och Jönköping inte minst. Där hade han träffat Pastor Palmberg den store förkunnaren, han som hjälpt till att få bort förbudet mot samlingar och fått bort hucklet på fruntimmer. Jordbruket i Månsarp räckte till så han kunde resa runt med sin Bibel i hand. Han var en stilig och märkvärdig karl vilket gjorde att han fick mycket välsignande när han låg över i socknarna. Hans hustru och två drängar fick sköta gården där även hans fyra ungar fick hjälpa till. Guds ord var det viktiga för Aleks han var skickad., utsänd.
Men prästen inne i Vetlanda förbannade honom, han var en vagel i ögat på honom. Han hatade alla som sa sig bättre förstå Gud än han själv. Kronolänsman hade fått in flera anmälningar från prästen rörande bygdens syndare.  Inte nog med det, det spreds dåligt beteende bland fruntimren, några hade varit i hans kyrka utan huckle och några till och med utan knut.
Han hörde inte ett ljud då han satte sig på släpet han var inte så mycket profet i sin egen bygd. Kraken stod kvar, han väntade på ytterligare en figur som kom gående från lia. Det var bygdens vänaste varelse, Lucia från Klockarehagen. Hon hade gått en lång promenad för att komma fram.
Forts imorgon ….

13 December 2022 Lucia

Forts från gårdagen….
Ett par tre kilometer hade hon gått i sliret på vägen. Det var godset som skötte vägen, men de var inte så noga med arrendeböndernas framfart.  Inte noga alls. Klockarehagen var det mest välskötta stället i bygden, men så beboddes det också av inte mindre än en Snickare och en Murare; far och son. Mor i huset, Lucia,  var utbildad Sjuksköterska i Rappes anda, hon kunde sina saker och for runt i bygden. Mest var det böjda ryggar och förlossningar som det blev, men inte sällan var hon in till staden för att arbeta på Epidemisjukhuset hos Dr Dahlberg, borta i Pukaregården. Då låg hon över på sköterskehemmet. Hon fick 75 öre om dagen, faktiskt mindre, mycket mindre än då hon kunde hjälpa välbeställda bönder och torpare i bygden, men hon tyckte att hon lärde sig det moderna därinne, hon hängde med. Hon fick inte använda stetoskop, men det struntade hon i, om hon förnärmade någon läkare, på det viset hade hon räddat mången dräng och bonde. Redan i Uppsala då hon utbildade sig hade hennes far skickat pengar till inköpet. Hennes far var bokhandlare och kyrkvärd, han hade det gott ställt.
När hon gick förbi Månstorp fick hon tankar om Guds förtappade själar, men det var allt hon tänkte och aldrig yttrade hon ett elakt ord, det var inte hon att döma.  Snart var hon nere vid stora vägen mot Näsby. Hon kände till alla som satt på vagnen några hade hon till och med förlöst. Hon satte sig upp och hamnade bredvid en förtappad själ.
Kraken rörde sig inte, väntade på skuggan som frigjorde sig vid vägkanten. Det var Sixten från Sjöstugan eller den fattige faan som han kallades.
Forts imorgon

14 December 2022 Sixten

Forts från gårdagen….
Den fattige faan var verkligen fattig och utan välviljan hos folket runt omkring hade han varit mager som en speta och värre, han var dock så mager att kläderna gungade på kroppen då han haltade fram med krycka under ena armen.Vad skulle han ute och göra tänkte alla men det var allt de tänkte där i mörkret.
Ett par drängar på godset hade sett till att han hade vinterved att elda med och att det var framkomligt kring stugan.  Mitt på dan orkade han gå ett par vändor till boa och hämta ved. Veden var sur så det fick inte slockna i kaminen, då var det ogörligt att tända igen.  På kaminen kunde han värma maten som sändes till honom, mest var det gröt och potatis till jul brukade Godset skicka några korvar och en bit blodpudding.
En gång i tiden hade Sixten varit tillsyningsman vid järnvägsbyggen, en bra och omtyckt man, om än lite törstig. Det var törsten som fick honom att förlora knäet och armen på höger sida. Han ramlade ner mellan loket och kolvagnen det var ett mirakel att han stod upp, sa de som varit med utanför Sävsjö där det hände. Nu för tiden hade han inget att släcka törsten med utan vid Jul, då brukade det alltid komma någon dräng från Godset och bjuda på några supar, men inte mer än så.
Också Sixten vaknade av att det stod tre ljus och brann och lös upp hela rummet. Så lätt som nu hade han aldrig fått på sig byxorna eller stigit i stövlarna. Han kände sig så lätt. Inget förstod han heller då krycka inte försvann ner i snön vad hände? Han var förvirrad men klar i huvet. Väl framme satt han enkelt upp vid Lucia som lindrat honom så många gånger.
Hästakraken satte nästan lite fart nu, men bara ett par hundra meter  fram till kröken där Kaptenen Gottfrid Ullsporre stod i full uniform. Det var en särskild dag, det kunde man se på honom.
Forts imorgon…..

15 December 2022 Gottfrid

Forts från gårdagen….
Att han skulle bli militär, det bestämde hans far redan då han bar fram honom för dopet, i  Eksjö gamla kyrka. Hans far var Major vid Smålands Husarer och hans hustru var Kaptensdotter från Tångerda . Själv hade han aldrig hittat något fruntimmer som dög, det fanns inte. Fruntimmer var i allmänhet oduglingar. Ingen stod sig i jämförelse med hans mor eller hans fyra systrar. Men inte visste han detta då prästen i Eksjö namnade honom till Gottfrid. Guds frid.
Det var på nåder han fick bo på godset. Vid en av sina sista manövrar som Kapten Ullsporre gjorde för kronan, hade en beväring illa sprungit på ett sätt som inte dög åt honom, det gick inte fort nog. Kaptenen red upp jämsides och rappade honom så illa med ridspöt att kinden sprack. Kronan gav inget straff för detta tilltag utan det onda hamnade på den lata soldaten. Men då det skrävlats färdigt på mässen och lögnerna var slut, försvann den sociala sanden under Kaptensstövlarna, samhället gjorde sitt val, som så många gånger förr.  Så kraftigt belackad blev han bakom sin rygg att han slutade med pension ett år för tidigt och i Eksjö kunde han inte stanna.
Godsägaren som var kusin till han, förbarmade sig över han, och lät han bo i sidobyggnaden, mot en mindre ersättning mot att han red deras hästar när det behövdes. Fruntimmer förstod han sig inte på, men han var skicklig med hästar.
Först tyckte Gottfrid att det var en häst han hört, men sedan förstod han att det var de två ljusen på bordet som väckt honom. De var inte hans, men han funderade inte på det utan stod upp och klädde sig i bästa uniformen. Det var sällan han bar den nu för tiden, han ville inte bli påmind om sitt avsked. Han drog sig ut mot kröken och strax kom en skjuts och hämtade upp honom. Det var trångt på flaket, men det gick an. När han satt sig startade ekipaget omedelbart. Vid vägskälet till Ekebo stannade det igen. På vägen från Ekebo kom Assar springande,  ett ironiskt namn (den som svarar) på en döv pojke, men inte visste föräldrarna att han skulle tappas i spishällen och bli döv på kuppen. De hade bara valt det modernaste namn de visste om.
Forts imorgon…….

16 December 2022 Assar

Forts från gårdagen….
Han hade för länge sedan förlikat sig med att vara döv, han kände inget annat och mindes inte den dagen då hans syster, så illa tappade honom mot spishällen att huvet sprack och hörseln försvann. De hade gjort sitt bästa inne på sjukstugan, till och med borrat hål i skallen på pojken men hörseln tog det. Nu var han 17 år och fullt arbetsför, redan hade han förstått sig på kloka saker och skötte mycket av böckerna och breven på godset. Det var Kamrer Ottoson och hans mor som lärt honom att både läsa, räkna och skriva. Till skolan hade han aldrig varit, han var ett besvär, sa de. Ja inte fröken Zachrisson förstås, hon var snäll och såg till att han hade böcker, pennor och papper. När han var tio år räckte inte skolans böcker till åt honom, så hon köpte realskoleböcker och studentböcker till honom. Hans tysta värld fylldes med kunskap. Han slapp åka till dövskola, nu hade de inte haft råd till det ändå, men han lärde sig teckenspråk tillsammans med sin mor och syster.
Han såg ljust på livet, särskilt ljust var det med Ida borta i Lanthandeln han var så förtjust i henne så det gjorde ont i kroppen. De brukade sitta på affärens lastbrygga på kvällarna och resonera genom att teckna och titta. Hon hade lärt sig mycket teckenspråk av Assar men också av hans syster, hon, Anna, som tappade han. Anna var mån om att han skulle vara glad. Lite dåligt samvete hade hon fast hon aldrig anklagats av mor eller far, hon mindes det knappt själv längre.
Assar brukade aldrig vakna på natten för det var alltid tyst hos honom, men nu vaknade han av att det var ljust i rummet, det var tre ljus som lyste upp. Han klädde sig varmt och gick ut, varför visste han inte, men han tog vägen upp mot Godset, han kände sig sen så han skyndade på stegen tills han sprang. Det var en sak han tyckte om, att springa. Han förstod att målet var Hästakraken med vagnen full med folk, det var nästan bara känningar men han såg inte Ida. Han knölade sig upp i mitten av vagnen som började bli full..
Kraken rörde sig framåt igen ett hundratal meter bort till avtaget mot Gläntan, torpet, som låg så vackert vid sjön. Där stod Stig kikandes på ekipaget då de kom fram.
Forts imorgon…..

17 December 2022 Stig

Forts från gårdagen….
Stig in, för all del stig in, brukade förmannen uppe i stallet roa sig med att säga då Stig var senare än han, Albert. Stig var bra med hästar och hade egentligen inte gjort något annat än så i hela sitt liv. Några år i folkskolan var allt och han hade knappt lärt sig att läsa och ännu mindre räkna, aldrig satt han still och fröken fick ofta ta honom i örat, men inte hjälpte det. Han var stimmig till sin natur sa hon. Men så fort Stig kom in i stallet till hästarna blev han lugn, han språkade med dem utan att säga ett ord. Han var den ende som kunde sadla hästarna utan att sätta grimma först, han började med sadeln och slutade med betslet.
Han betslade alltid med mjuka betsel och red han själv eller det var Kaptenen så var det bara grimma, han var snäll vid hästarna. Han och Kapten var de enda som riktigt förstod hästar. När det skulle fölas så var det han och Smen som var där och vaktade, så det blev rätt,  ibland hjälpte Kapten till också med det. Åttio hästar och fjorton unghästar och ett senkommet föl hade de nu att sköta men de var många om det, för det var gott om mjölkdjur, tjurar och kalvar också. För att inte glömma höns och grisar. Men det bästa var tyckte Stig var att somna i boxen när fölet var tvättat och stod upp. Då var han nöjd. Inte var han rädd för att bli skadad, nej han sov gott.
Inte fullt så gott sov han nu då han vaknade av att tre ljus lös i rummet, men det var som att de lös bara för honom, de var elva syskon och nio som bodde hemma, de låg i byrålådor i sängar och på lösmadrasser av halm så han fick tassa försiktigt ut i farstun och klä på sig. Kläderna låg i en kall hög så det var att riva runt. Men snart stod han påklädd och gav sig av upp mot vägen. Han kände inte igen Hästen, det var ingen av godsets men några av folket på vagnen kände han. Stig fick sig en plats mitt på flaket, det var tyst, ingen sa något.
Kraken drog vagnen vidare en bit men stannade vid Björkbacken och väntade.
Forts imorgon….

18 December 2022 Abraham

Forts från gårdagen….
Det var som om hans mor visste vad hon gjorde när hon namnade honom till Abraham, de mångas fader. För nio ungar hade han åstadkommit med tre fruar Karin, Karin och nu sist Karin. Det skilde inte mer än 14 år på den äldste och den yngste. De två första Karin hade dött i barnsäng den tredje var pigg och arbetsam i mjölket borta på Godset, men till våren skulle hon föda fram sitt fjärde barn, då kunde det bli värre med inkomsterna. Torpet bågnande av ungar för stort var det inte. Abraham hoppades att Cecilia, den äldsta, skulle ge sig av och tjänstgöra snart, fjorton år snart femton, då gick det bra med den saken. Han hade hört sig för hos brorsonen sin i Åseda och väntade nu på brevsvar från honom. Hon var grann och titta på också, lik sin mor, så med lite tur skulle hon snart kunna vara bortlovade då hon kom till en annan trakt. Men hon behövde ingen fattig krake utan en med bättre ställt. Abraham önskade allt gott för alla barn och han visste hur det var att vara luspank.
Abraham arbetade varje dag i stallet borta på godset, det var tidiga mornar och sena eftermiddagar, men han kunde gå hem och äta mitt på dagen, längre var det inte. Det bästa med stallet var att hästarna värmde upp det, bara de höll dörrarna stängda. Var han förkyld och frusen, var bästa sättet att dra sig undan på höskullen och bädda ner sig i höet, det var torrt och varmt alltid. Ingen sa något om det, alla förstod det svåra för alla hade det på något sätt svårt.
Fyra ljus stod och brann på köksbänken, inte visste han var de kom ifrån, aldrig sett dem förr men vackra var de och ovanligt starka i skenet. Abraham gick upp och utan frukost gav han sig åstad från Björkbacken ner mot vägen. Det var kallt ute men lätt att andas och lätt var steget för en gångs skull. Han såg en krake med vagn vid vägkanten, det var dit han skulle, det förstod han. Han tog sig upp i vagnen och de andra tryckte ihop sig så han fick plats.
Hästakraken drog vagnen vidare bort till Helgeviken, där det stod två bylten och en herre och väntade på dem.
Forts imorgon…

19 December 2022 Isak

Forts från gårdagen….
Isak började alltid sin dag med en bön, denna morgon eller natt vaknade han upp av fyra ljus på bordet, han föll ned på knä och tackade Gud för den dag han ännu inte sett. Detta innan han klätt sig och innan han som alltid krampaktigt tog sin bibel i handen. Bibeln var välläst och det var inte mycket han inte kunde utantill, särskilt tyckte han om det Gamla Testamentet. I byn visste ingen var han kom ifrån, det hade han hållit för sig själv och notarien inne i stan hade inget att berätta i saken, även om Godsägaren försökt. Torpet han bodde i var det enda i byn som var fritt och inte ställt under Godset. Isak arbetade heller inte på godset, men hade alltid pengar att betala med i affären och i mjölkboden på gården. Ibland tog han sig in till Vetlanda och Folkbanken, Östra Härads kallad, han tog ut små summor för det var inte ofarligt att färdas hem om någon Tattare eller slyngel sett han. Men ofta fick han skjuts med Godsets transporter, det var lugnare.
Isak Andersson hade varit med i Aftonbladet, fast ingen mindes, mer än han själv, han hade vunnit femtusen riksdaler på Penninglotteriet och så klok var Isak att han kom att lämna storstaden och bege sig, för att pengarna skulle räcka längre. Av en slump steg han av tåget i Vetlanda och samma slump gjorde att Bankdirektören kände till torpet där ute i Hällinge. Så blev det köp och så stod han snart på tröskeln till farstun med sin skinnklädda Bibel med lövtunna sidor i handen. Torpet var sparsamt möblerat och mer hade det inte blivit senare heller.
Nu stod han vid vägkanten och väntade, ett par andra stod där också men han liksom såg dem inte. Strax fann han sig tillrätta i högen med folk på vagnen.
Forts imorgon…..

20 December 2022 Moses

Forts från gårdagen….
Moses var den ende som levde på att fiska i hela socknen. Godset höll han med fiskevatten och båten och redskapen hade han gjort själv. Han fiskade både vinter och sommar. Det bästa fisket var då han kunde skjuta nät. Godset skulle ha sitt först och sedan kunde han sälja resten. Skräpfisken gav han gratis till de fattiga vilket retade handlarna i byn så pass att de därför inte sålde hans fisk. Saltad sill var det enda de hade och så Långa till Jul förstås. Moses hade ordnat det så att han lämnade fisken, hälften hos mor Berta i Kröken och hälften hos mor Irma i Näsby. Han blev alltid av med all fisk. Det sämsta var när Godset skulle ha kalas då blev det mindre kvar att sälja.
Både Flögen och Norrsjön var rik på fisk, Gös, Aborre och Röding var populärast och så Kräftorna på höstkanten såklart.  Det bästa och enklaste fisket var med Sax fast det blev bara Gäddor på det, och de var inte så lättsålda, dessutom var han lite rädd för Saxfisket, och det hade sin förklaring. Han stod en gång på huk i båten invid vasskanten och skulle spänna saxen med bete på. Det bar sig inte bättre än att saxen brann av och Moses for upp, halkade på båtspannet eller halvlitern som låg där, slog bakåt så att huvudet slog i locket till förpiken.  Han domnade av helt och hållet. Tur var att båten guppade in mot vassrunken och inte gav sig ut mot sjön. Där låg han i sin erbarmlighet när Godsherrens dotter fann honom och förbarmade sig över honom. När han vaknade till liv igen var han hemburen och iordning nerbäddad i kammaren. Lämnad ensam var han och först senare fick han reda på vem som hjälpt han, det var Godsägarens dotter som larmat i Lagårn och sedan hade han blivit buren hem av starka armar. I tre dagar matades och sköttes han av mor Berta i Kröken som också sett till att båten var uppbunden.
När han vaknade nu i kolsvarta morgonen, hade han samma känsla i kroppen. Fyra ljus brann för honom då han klädde på sig för att stiga ut i mörkret. Han styrde upp för slänten mot vägen. Där stod några andra men han sa inget utan när en hästakrake kom dragandes tog han sig upp på vagnen och satte sig.
Forts imorgon…

21 December 2022 Tomas

Forts från gårdagen….
Tomas var en av tvillingarna borta i Helgevik,  han döptes till Tomas och hans syster till Tomasina. Tre gånger hade mor hans fått tvillingar, men då Tomas och Tomasina föddes gick det inte så bra. Tomasina var klen vid födseln så det blev nöddop vid barnsängen.  Tomas kom från hans mor Olga medan prästen kom på Tomasina, men både Olga och hennes man tyckte det var fint, så de hade inget emot det. Tomas växte upp till en stilig man och var omsvärmad av bygdens flickor. Själv blev han kär och betuttad i Godsägarens dotter och hon i han, redan då de konfirmerades. Godsherren hade ingen sympati med detta och nu hade han skickat iväg dottern Lisa till Lund där hon lärde till Läkare och redan blivit Medicine Kandidat. De brevväxlade ivrigt och hon skickade paket till Tomas hela tiden, paket med böcker och skrifter för Tomas att läsa, det var nästan bara om läkning och metoder för det. Det var svåra saker men mycket förklarade Lisa i breven och hon svarade på hans frågor. De hjälpte varandra till kunskap. Breven var också fyllda av kärleksförklaringar.  Hennes far kände väl till korrespondensen, men han lät dem hållas för på något sätt tyckte han om pojken. Till våren skulle Lisa till Karolinska i Stockholm och bli Läkare på riktigt. Noga hade de planerat med flytt och boende  bakom ryggen på föräldrarna. Bröllop var inte att tänka på för båda var förtjusta i och förstod såväl Key som Lagerlöf. Feminism var något som de tyckte om men även barn och fred.
Breven och hans kunskap hade gjort att han fått tjänst som enkel vårdare inne i staden på Sjukhuset han fick gå långt, men det var det värt, ibland slog han följe med Lucia men ibland eller nästan alltid fanns det någon att få skjuts med.
Tomas var alltid glad, även om han ofta tvivlade på livet, var det så enkelt undrade han. Inte var det enkelt att förstå varför han vaknade av fyra ljus i köket och varför vaknade inte de andra i huset? Han steg upp drog på sig Byxor skor och rock, han drog tjockemössan över huvet och händerna hittade ner i mulavantarna.
Han stod där vid kanten till vägen när Hästakraken kom förbi och snart satt han på vagnen. När Tomas satt sig drog Kraken vidare men inte längre än till Prästtorpet borta vid sunket, där stod Guds gåva och väntade.
Forts imorgon….

22 December 2022 Natanaels

Forts från gårdagen….
Natanaels mor, Maria,  hade levt länge tyckte hon och hon hade som skam i kroppen, fyrtiofem år var kärringen och inne på sin andre gubbe men inga barn hade det blivit, det viskades bakom hennes rygg både i Handelsboa och på Kyrkbacken ho dög inte te att, var vad de sa. De visste inget, de. Hennes förste gubbe han som gick ner sig i Norrasjön och aldrig kom upp, han var inget annat än en skrävlig Korpral. Korpral utan värja, skulle det visa sig. Det var snarare en fällkniv, men munnen var desto större. Två försök blev det i kammaren, men det var lönlöst. Det var tur att Korpralen gick ner sig i sjön, full som en Alika synd att han drog Handlarens pojk med sig i djupet, men han var inte mindre förstörd han och minst lika full.
Även om hon fick lämna soldattorpet uppe på backen så var hon glad för sin skull. Hon hade vänslats lite med Pär, kyrkvaktmästaren i Näsby och det var bara att dröja någon månad hos syster hennes innan de kunde gifta sig. Maria trivdes i Prästtorpet och hon trivdes med Pär. På sin fyrtiosjätte födelsedag, om det stämde som stod i Husförhörsboken, förstod hon vad som hade skett, ett mirakel en Guds gåva, Natanael. Tre till hann hon med i livet i snabb följd och äntligen förstod byn att det var Korpralen som var en odugling. Nu var hon nästan äldst i byn av kärringarna och Guds gåva var redan två och tjugo år gammal. Duktig pojk som intill yngste kyrkvaktmästaren i landet, vad prästen sagt.
Natanael brukade stå upp tidigt, men denna stund var alltför tidigt, det förstod han, men fyra ljus väckte honom, han klädde sig och gav sig av på spängerna förbi sunket och ut till vägen. Där stod en Hästakrake med vagn och väntade. Det var mycket folk på vagnen, men han fann en plats. Hästen drog mot Kyrkan men stannade strax till vid en människa  som stod vid vägkanten.
Forts imorgon………

23 December 2022 Adam

Forts från gårdagen….
Den som stod vid vägkanten var Adam. Han hade sitt dagliga värv i Prästgården, men han försvann allt som oftast. Det gick aldrig att lita på att han dök upp nästa dag eller ens samma vecka. Det var därför Prästen hade fått ta sig ann han för arbete, på Godset fungerade han inte. Ibland fick Adam en tanke och så var han bara tvungen att ge sig av ett stycke eller någon annan stans. Varför visste han inte själv.
Någon mor och far hade han aldrig sett och de tre första fosterhemmen slängde ut han till socknen igen. Fjärde gången var det ingen som ens bjöd på han även om priset blivit högt och han såg arbetsför ut. Han fick flytta in i Fattighuset bland gamla och sjuka,  och gamla sjuka fyllon, de som inte hade något.
Han gick visst i skolan när han växte upp och det var inga problem, men då han hade oron i kroppen så blev han mer eller mindre en dagdrivare. Han hade bestämt sig för att en dag, en dag skulle han dra vidare, nu var det längsta han varit, Oxbacken i Vetlanda. I Myresjö fanns det en fattigflicka som han hört var hans syster, hon hade ordnat sitt liv och arbetade som husa på Bjädesjö säteri, kanske skulle han våga sig däråt en gång. Han väntade dock på att tanken om längre promenader skulle komma till honom. Nu vid tjugofem års ålder hade tanken fortfarande inte kommit till han.
Idag hade han vaknat i prästens stall som ofta och där mitt i halmen stod fyra ljus och lös, de hade väckt honom förstod han. Han drog på sig mössa och stövlar och stegade ner till vägen och ställde sig, det kom en krake med vagn längs vägen som han fick åka med.
Forts imorgon

24 December 2022 Eva

Forts från gårdagen….
Eva bodde mitt inne i skogen i Klasatorpet, hon hade inte ens en redi väg till huset utan var dag hon skulle göra dagsverken i de olika hemmen nere i Näsby, fick hon gå i djupa skogen bland rötter på ytan. Stigen var trots allt inte så dålig för prästen körde de hållet med vagnen då han skulle in till stan. Därför kallades den Prästastigen. Eva hjälpte till med alla sysslor där det behövdes och det gick ingen nöd på henne, ingen alls, tvärtom. Hon skötte både födslar och döda, bakade till både fest och sorg, hon kunde sina saker, hon var känd.
Denna sena kväll, dagen före julafton, fann hon fyra levande ljus på köksfönstrets lilla hylla. Ljusen lös upp inte bara köket och kammaren utan även ett stycke av stigen mot Näsby. Klockan var ödestimman då hon stängde dörren bakom sig och promenerade de två kilometrarna ner till Näsby Kyrka. Vad hon skulle där och göra det förstod hon inte, men dit lös ljusen.  Vid kyrkan gick hon den branta trappan upp mot den tunga ekdörren. Dörren öppnar sig enkelt då hon trycker  upp den. Några steg genom vapenhuset, så var hon inne i kyrkorummet.  I rummet fanns inga bänkar, de var borta, golvet var täckt med sand, det var öken. Vid altartavlan stod ett par palmer. Eva visste inte vad hon skulle tänka, men hon såg sin uppgift direkt för längst fram vid palmerna låg en födande kvinna och bredvid stod en man.
Eva hjälpte till att förlösa ett gossebarn, ett vackert, sådant. Hon la barnet på kvinnans barm och frågade vad hon hette. Maria, var svaret hon fick, och detta är Josef, hon tittade ömt på mannen som stod där med den fåniga min som bara nyblivna pappor kan inta.  Eva bäddade med lite halm, som hon fann, en säng till barnet i den stora dopfunten.
Strax var morgonen kommen och  Eva hörde folk  i vapenhuset. Det var en salig och brokig samling som kom in och ställde sig vid dopfunten för att högtidligt betrakta Modern och Barnet.
Lydia, Virginia och Daniel dröjde dock kvar i Vapenhuset och efter en stund fann de gåvor att bringa med. Det var tre små kistor, en till dem var.
Lydias kista innehöll guld och var mycket tung. Lydia var tacksam och önskade allt gott, som hon själv mött, dock inte av prästen, men hon fann sig.
Virginias kista innehöll välluktande rökelse  som en symbol för kontakten med Gud, det visste hon från sin oskyldiga tid,  då hon var välkommen i kyrkan. Nu var prästen välkommen till henne istället.
Daniels kista innehöll Myrra, ett väldoftande kåda från Ogaden. Daniels hemliga liv gjorde att han och Karl gick i kyrkan ofta tillsammans med hans mor. Myrrans doft inhöljde verkligheten i en lustfylldare anda.
Den brokiga samlingen föll ned på knä i sanden, då de tre kom in med sina gåvor i utsträckta händer. Det var Josef som fick ta emot gåvorna och han satte dem vid dopfunten. Maria log då hon förstod att detta var vanligt folk med vanliga bekymmer och egna liv. Tiden var sådan att var och en fick göra så gott de kunde efter egna förutsättningar. Någon gjorde det bättre än någon annan men alla gjorde det. De var utvalda det förstod de alla, utvalda för att symbolisera Herrens önskan om det myckna, ingen var bättre eller dålig, ingen var sämre än den andre.
De föll på knä när Hästakraken, ledd av Oskar, kom in i kyrksalen, men visst var han en Fåle alla såg att han var en Gråskimel men det var inte Staffan som red därpå utan det var Gabriel ärkeängel, Guds utsände,  Staffan stod utanför på trappan och stirrade fortfarande förundrat på stjärnan som lyste över Kyrkan och Dopfunten. Ett, två, tre och fyra, visst såg han fyra ljus på himmelen.
Gabriel steg av Fålen, steg upp i predikstolen,  såg ut över den brokiga skaran ”Ja. jag vet att jag är fyra månader försent ute, men har ni sett Fålen, vår herre sände. Men det säger jag Eder, att ni skall känna er förlåtna för era liv, ni är alla städse förlåtna. Ni duger allihop som ni är. Du också Josef, tack vare de kranka Fålar vår Herre håller oss med så hann inte heller inseminatorn fram i tid. Du räddade allt du Josef, du räddade allt. Så nu får det vara bra så, tänkte Gabriel, han hade suttit så illa på både kuskbänken och Fålen, så han behövde en promenad. En stärkande vinterpromenad, det sista som sågs av honom var att han och Staffan sida vid sida i Allians  skyndade mot  Flögensborg. Fyra stjärnor lös välsignat över dem.
När den brokiga skaran som vanligt vaknade på julaftons morgon, var och en hos sig , kände  också var och en sig mycket tillfreds, de kände att de varit med om något, det kunde inte bara vara en dröm. Ibland träffades de och kom i språk om det hela. Daniel berättade ivrigt för Karl och sin mor vad han upplevt vad han drömt, ”Tokerier” sa hans mor ”Skriv ner den” sa Karl.  Daniels berättelse, blev ”Daniels Bok”.  Allt om hur han blev mer eller mindre blev bortförd till Näsby kyrka vid tiden för Jesus födelse en del av boken blev kanon, den andra om hur Gud bekämpar ondskan, någon som hette Gabriel tolkade och översatte Daniels Bok till många språk. Någon i den brokiga skaran talade om ursprungsstöld och tänkte stämma Daniel.
Mest brydd av alla var Kyrkvaktmästarn i Näsby, han kunde inte förstå att golvet var så dammigt av sand och grus. Nu alla vänner; ha en riktigt God Jul och skulle ni vakna av ett starkt ljus, tänk att det bara är sillen som dröjer sig kvar i kroppen, gå upp och kissa, lägg er på sidan och somna om.
Ha nu en riktigt GOD JUL i den förtrollande världen.

Det här inlägget postades i JULSAGOR, SAGOR, SLÄKTHISTORIA. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *