Om mig i enkla ordalag

Jag heter Åke Berntsson är sådär 70 dryga  år och bor i Fårabäck vid havet men född och uppvuxen i Vetlanda. Jag har en telefon och en adress de hittar du på Gula Sidorna.

Att läsa har roat mig alltsedan folkskolan då biblioteket var en naturlig plats, på den tiden beläget över gamla apoteket i Vetlanda stadspark. Jag hittade biblioteket någon gång 1959 då vi var nerflyttade till centrum från Tomaslunden. Skrivandet kom in under realskolan, speciellt under det extraår jag gick (gick om fjärde året av olika anledningar) och då jag hade det väldigt lätt för mig, allt var repetition och det blev tid över. Mina svenska betyg var redan så höga de kunde bli och istället fick jag skrivuppgifter av min lärarinna i svenska, Astrid Allvin. T ex fick jag skriva om flera stycken av de stora författarnas texter fast på mitt eget vis. Vi satt sedan i Forngårdsparken och gick igenom det jag skrivit, att vi satt just där på andra sidan dammen, berodde på att jag rökte och det fick endast göras på den sidan av fågeldammen eller uppe i rökrutan. Dessutom var det på hennes hemväg. En mycket snäll och klok kvinna, tyvärr blev hon inte så gammal, ja i och för sig över 70 år men ändå, i mina memoarer som så småningom kommer får hon ett eget kapitel tillsammans med Figge, Magda och Wiktorin alla profiler under min studietid i Vetlanda. Skrivandet har fortsatt men blivit åsidosatt av yrkeslivet, men nu då livet lugnat ner sig väsentligt så finns en viss tid igen. Jag skriver nu på en roman men också på en släktsaga om min egen släkt.

Jag har varit egen företagare eller näst intill i hela mitt liv inom områden Fastigheter och industri. Jag har startat upp en mängd företag och statistiskt sett finns merparten kvar idag, vilket är ett bra resultat. Jag är också stolt över arbeten jag gjort i Etiopien och Tunisien. Jag har huvudsakligen arbetat med träindustrier och plastindustrier, men även varit involverad i presentbranschen, dagligvarubranschen och hotellbranschen. Jag har köpt och sålt inkråmet i industrier.Totalt har vi, min sambo Anne Helene och jag direkt och indirekt varit drivande bakom byggnationen av 10 talet hyresfastigheter. Vi har till detta ägt ytterligare ett tiotal fastigheter med skiftande inriktning. Jag har byggt och projekterat samt drivit flyktinganläggningar bl a på Öland. Jag tillsammans med ett par kompanjoner var först med ett privat utställnings/konferens tåg i Sverige. Till detta kommer ett antal ytterligare projekt. Allt detta betyder att jag har en särskild insikt i företagande, jag är bra på att bedöma företag och företagande. Jag behärskar alltså i stort sett allt kring företagande då det gäller administration både i praktik och teori.

Jag har såväl gymnasial som universitetsutbildning. Jag är ingenjör och pedagog och till det kurser i juridik, kriminologi och sociologi samt företagande.

Som hobby har jag haft att vara mentor åt nyföretagare, vilket varit kul och framgångsrikt. Har till detta varit aktiv inom föreningar av olika kaliber; hundklubbar, simföreningar, basketföreningar mm. Till detta kommer ett ideellt arbete inom välgörenhet.

Mycket jag blev det, men så kan det bli ibland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *